Laparoskopi, ameliyatı küçük kesilerden yapma yöntemidir. Büyük kesilerle yaptığımız açık cerrahiden farklıdır. Laparoskopik cerrahi aynı zamanda "minimal invaziv cerrahi" olarakta bilinir.
Bu operasyonlar özel bir alet olan laparoskop ile yapılmaktadır. Laparaskop uzun, ince bir cihazdır ve küçük bir delikten karın içine yerleştirilir. Arkasına bir kamera bağlanır ve cerrahlar bu kamera vasıtasıyla hastanın karnını içini ve pelvik organlarını elektronik bir ekrandan inceleyebilirler. Eğer bir problem varsa; ek enstrümanlarla operasyonu gerçekleştirirler. Bu enstrümanlarda küçük deliklerden karın içine yerleştirilir. Bazen tek bir delikten tüm enstrümanlar karın içine yerleştirilir. Bunlara ‘’tek delik’’ laparoskopik cerrahiler denir.
Laparoskopinin pekçok faydası vardır. Açık cerrahiye göre daha az ağrı, daha kısa hastanede yatış süresi ve daha hızlı iyileşme sağlar. Laparoskopi yapılan hastalar genellikle hızla iyileşirler. Küçük kesiler iyileşmenin daha hızlı olmasını sağlamaktadır. Ayrıca küçük kesiler nedeniyle enfeksiyon riski de düşüktür.
Laparoskopik cerrahi açık cerrahiye göre daha uzun sürebilir. Anestezi altında uzun süre kalmak kompliksayonların riskini artırır. Bazen komplikasyonlar hemen ameliyat sırasında ortaya çıkmaz, birkaç gün sonra ortaya çıkar. Aşağıdaki komplikasyonlarla karşılaşılabilir.
Laparoskopi genellikle genel anestezi altında yapılır. Bu tamamen uyuduğunuz ve hiçbir şey hissetmediğiniz anestezi şeklidir.
Size anestezi alıp uyuduktan sonra, göbekten 1-2 cm’lik bir kesi yapılırak karın içine girilir ve karın gaz verilerek şişirilir. Ardından karnınıza kamera yerleştirilir. Bu kamera vasıtasıyla organlarınızı kolayca incelenir, gözlenir.
Dr. Hüseyin KILIÇ © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.