Laparoskopi ile sterilizasyon, kadınlar için kalıcı doğum kontrolü sağlayan cerrahi bir prosedürdür. Kadın sterilizasyonu, fallop tüplerinin tıkanmasını veya çıkarılmasını içerir. Gelişmiş toplumlarda çiftlerin yaklaşık %24'ü doğum kontrol yöntemi olarak cerrahi sterilizasyonu seçmektedir.
Fallop tüpleri uterusun her iki tarafındadır ve yumurtalıklara doğru uzanır. Yumurtalıklardan yumurta alırlar ve onları uterusa taşırlar. Fallop tüpleri kapatıldıktan veya çıkarıldıktan sonra, erkeğe ait spermleri artık yumurtaya ulaşamaz.
Laparoskopi, göbek içerisine küçük bir kesi yaparak tüpün ligasyonunu veya tüpün çıkarılmasını tamamlamasını sağlar. Bu daha küçük kesi ameliyat sonrası iyileşme süresini ve komplikasyon riskini azaltır. (laparoskopi yani kapalı ameliyatla ilgili yazımı web sitemde ve YouTube Kanalımda bulabilirsiniz) Çoğu durumda, kadınlar laparoskopiden sonraki aynı gün taburcu edilirler.
Bir kadın laparoskopi ile sterilizasyona girme kararını dikkatlice tartmalıdır. Bu prosedür bazı kadınlarda başarılı bir şekilde tersine çevrilmiş olmasına rağmen, prosedür kalıcı doğurganlık kaybı üretmeyi amaçlamaktadır. Gelecekte çocuk yapmayı istemediğinizden emin olmanız gerekir.
Hala çocuk isteyip istemediklerinden emin olmayan kadınlar; doğum kontrol hapları, intrauterin bir cihaz (RİA) veya bir bariyer yöntemi (diyafram gibi) geri dönüşümlü bir doğum kontrol yöntemi seçmelidir. Bu alternatifleri doktorunuzla tartışın.
Eşiniz ayrıca vazektomiye, spermleri taşıyan bir tüp olan vas deferens'in kesilmesini ve bağlanmasını içeren bir erkek sterilizasyon yöntemi kullanmayı düşünebilir.
Artık çocuk istemeyen kadınlar için laparoskopi ile sterilizasyon güvenli ve rahat bir doğum kontrol şekli sağlar. Tamamlandığında, hamileliği önlemek için başka bir adım gerekmez.
Bununla birlikte, laparoskopi bazı kadınlar için uygun olmayabilir. Bu durumlarda, tubal ligasyon veya çıkarma, daha büyük bir karın insizyonu ve hastanede bir veya iki gün iyileşme gerektiren daha kapsamlı bir ameliyat olan laparotomi ile yapılabilir.
Tubal ligasyon veya çıkarma, bir kadının adet döngüsünü değiştirmez veya menopoza neden olmaz.
Elinizdeki veya kolunuza bir damar yolu açılır. Ameliyat sırasında kaslarınızı gevşetmek ve ağrıyı önlemek için buradan genel anestezi verilecektir. Anestezi başladıktan sonra ameliyat olacaksınız ve enfeksiyonu önlemek için cildinize antiseptik uygulanacaktır. Daha sonra göbek yakınına veya içine küçük bir kesi yapılır. Bir bir kalemin genişliği kadar olan laparoskop, ince bir görüntüleme tüpü bu insizyondan geçirilir ve organların daha kolay görülmesi için karın gazla şişirilir.
Fallop tüplerini kavramak, yakalamak için özel bir cihaz ikinci küçük bir kesi içine sokulur. Fallop tüpleri iki yoldan biriyle mühürlenir:
Fallop tüpleri kapatıldıktan veya çıkarıldıktan sonra, laparoskop ve kavrama cihazı çıkarılır ve insizyonların üzerine küçük bir bandaj uygulanır.
İşlemden önce:
İşlemden sonra ne beklemeliyim ?
Evde iyileşme:
strongİşlem sonrası olabilecek rahatsızlıklar
Ameliyattan bir ay sonrasına kadar vajinal kanama normaldir. 4-6 hafta sonra adet döngünüz haline düzenine döner. Normal döngünüz döndüğünde, ilk iki ila üç döngü için normalden daha ağır kanama ve daha fazla rahatsızlık hissedebilirsiniz.
Ameliyattan bir hafta sonra cinsel aktiviteye devam edebilirsiniz.
Ameliyattan sonra hastalar iyileşme odasında kalırlar ve olası komplikasyonlar açısında gözlenirler. Hastalara evlerinde iyileşme talimatları anlatıldıktan sonra taburcu edilirler.
Hastalardan iki ila sekiz hafta içinde takip randevusu için doktorlarını görmeleri istenir.
Aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız derhal doktorunuza başvurun:
Dr. Hüseyin KILIÇ © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.