web analytics

Kapalı Miyom Ameliyatı

Aşırı adet kanaması, pelvik basınç veya idrar kaçırma gibi normal faaliyetlerinizi zorlaştıran birçok neden ve semptom varsa, doktorlar laparoskopik miyomektomi önerebilir. Miyomektomiyi seçme nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Çocuk doğurmayı planlıyorsanız
  • Miyomlar doğurganlığa engel oluyorsa
  • Rahmi korumak ve sadece miyomları çıkarmak istiyorsanız

Miyomektomi Tekniklerinin Türleri

Rahim içindeki miyomu çıkarmak için birkaç teknik kullanılır. Tekniğin seçimi, miyomların yeri ve boyutu ile kadının özellikleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Çeşitli Miyomektomi türleri şunlardır:

Laparoskopik Miyomektomi, rahimdeki fibroidleri çıkarmak için yapılır. Bu teknik, karın içini görmek için bir alet gibi dar bir teleskop kullanılarak gerçekleştirilir. İşlem göbek ve alt karın bölgesinde 4 ila 5 kesi içerir. İyileşme süresi yaklaşık 2 ila 3 haftadır ve bir-iki gece hastanede kalmayı gerektirir. Minimal olan bu işlem sırasında kanama, iç organlarda yaralanma, enfeksiyon gibi komplikasyonlar meydana gelebilir.

Laparotomi olarak da adlandırılan Abdominal Miyomektomi, karın duvarında dikey veya yatay bir kesi kullanılarak yapılır. Cerrahın hastanın rahmine doğrudan ulaşmasını sağlar ve geleneksel cerrahi teknik ve aletlerin kullanımı yapılır. Hastaya anestezi verilir ve 4-6 hafta içerisinde tam bir iyileşme beklenir.

Histeroskopik Miyomektomi, bir submukozal fibroidin uterusun iç duvarından çıkarılmasını içerir. Rahim içinde ameliyata izin vermek için rahim aktivitesini görselleştirmek için rahim ağzından teleskop benzeri dar bir alet geçirilir. Bu prosedür sadece daha küçük fibroidler için yapılır. Bu prosedür bir ameliyathanede anestezi altında yapılır. Bu işlem sırasında karşılaşılan komplikasyonlardan bazıları aşırı sıvı yüklenmesi, kanama, rahim içinde yara oluşumu ve uterus perforasyonudur.

Laparoskopik Myomektomi nasıl yapılır?

Prosedür anesteziyi içerir ve ardından cerrah dört küçük kesi yapar. Bu kesiklerin her biri alt karın bölgesinde yaklaşık yarım santim uzunluğundadır. Göbek, cerrahın karın içini görebilmesi için karbondioksit gazı ile doldurulur. Cerrah tarafından kesilerden birinin içine laparoskop yerleştirilir. Laparoskop, temelde bir ucuna kamera takılı ışıklı ince bir tüptür. Diğer kesiğe küçük aletler yerleştirilir.

Miyomları rahimden çıkarmak için cerrah, miyomları küçük parçalara ayırır. Miyomlar çok büyükse, miyomları çıkarmak için karında büyük kesilerin yapıldığı karın miyomektomi tedavisi kullanılır. Myomlar vajinanın dışına veya karındaki küçük açıklıklardan dışarı itilir. Miyomlar çıkarıldıktan sonra, cerrah aletleri çıkaracak, gazı serbest bırakacak ve kesileri kapatacaktır.

İşlem yapıldıktan sonra kadınlar genellikle yaklaşık bir gün hastanede kalmak zorundadır. Doktorlar genellikle ameliyattan sonra ağızdan alınan ağrı kesici ilaçları reçete eder ve diyet ve aktiviteler hakkında talimat verir. Kadınlar, yapılan işlemin türüne bağlı olarak sadece birkaç gün ila altı hafta boyunca lekelenme ve vajinal lekelenme bekleyebilir.

Laparoskopik Myomektomi, kadınların daha az ağrı çektiği, daha az kan kaybettiği ve laparotomi gibi diğer tedavilere göre normal aktiviteye daha hızlı dönebildiği daha az invaziv bir prosedürdür.

Laparoskopik Miyomektomi tedavisinin faydaları

Diğer tedavilerle karşılaştırıldığında, Laparoskopik Myomektomi, miyomları uterustan çıkarmak için etkili, uygun ve güvenli bir prosedür olarak kabul edilir. Avantajlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Operasyon sürecinde daha az kan kaybına neden olur.
  • Hastanın bir gün içinde taburcu olması tedavi uzun sürmez.
  • Ameliyat sonrası hızlı iyileşme sağlar

Laparoskopik Miyomektominin içerdiği riskler nelerdir?

Laparoskopik Myomektominin düşük komplikasyonları ve ilgili riskleri olmasına rağmen, bazı durumlarda bazen benzersiz zorluklarla karşılaşılabilir. Prosedüre dahil olan risklerden bazıları şunlardır:

Daha büyük rahim ile daha yüksek olan aşırı kan kaybı. Ağır adet kanaması nedeniyle, kadınlar zaten düşük kan sayımından (anemi) muzdariptir. Bu, kan kaybına bağlı olarak daha yüksek risk oluşturur ve doktorlar her zaman ameliyattan önce kan sayımı oluşturmanın yollarını önerir. Kan damarlarını sıkıştırmak ve rahim damarlarına olan kan akışı engellemek için miyomların etrafına ilaç enjekte etmeyi içeren aşırı kanamayı önlemek için doktorlar tarafından ekstra bir adım atılır. (Genellikle 4’ten fazla miyom ve 8 cm üzerinde miyom olan hastalarda kanama riski artmaktadır)

Hamilelik sırasında belli bir risk olabilir. Doktorlar, rahim duvarında derin bir kesi varsa sezaryen doğum yapılmasını önerebilirler. Bu, gebelik sırasında çok nadir görülen bir komplikasyon olan doğum sırasında uterusun yırtılmasını önlemek için yapılır. Miyomlar hamilelikteki komplikasyonlarla ilişkilidir.

Kanama kontrol edilemiyorsa ve miyomlara ek olarak başka anormallikler bulunursa cerrahın rahmi çıkardığı nadir bir histerektomi şansı olabilir. (%1’den az ihtimalle de olsa rahim korunamayabilir. Ancak uygun tekniklerle ve deneyimli cerrahların yaptığı ameliyatlarda bu risk belirgin derecede azdır)

Miyom olarak karıştırılabilecek kanserli tümörün yayılma şansı nadir olabilir. Tümörün küçük bir kesiden çıkarılması durumunda tümörün küçük parçalara ayrılıp yayılmasına neden olabilir. Kadınlar yaşlandıkça ve menopozdan sonra bu şans ve böyle bir durumun ortaya çıkma riski artabilir. Yani aslında miyom olarak düşünülen kitle nadiren de olsa kötü huylu bir tümör olarak çıkabiliyor. (Esas ve kesin sonuç ameliyattan sonra ki patoloji sonucu ile netleşir ve kesinlik kazanır!!!)

Ameliyattan sonra, fibroidleri çıkarmak için rahim içine yapılan kesi nedeniyle yapışıklıklar olabilir. Rahim içinde oluşan yapışıklık nedeniyle hafif adet dönemleri ve doğurganlık güçlüğü yaşanabilir.

Yapılan miyomektomi prosedüründen sonra yeni myomların tekrar büyüyebilme şansı vardır. Genç kadınlarda risk, menopoza yakın veya çok az miyomu olan kadınlara kıyasla daha fazladır. Miyom ameliyatlarından sonra 5 yıl içersinden miyomlardan tekrarlama riski %40-60’dır. Bu oran çıkarılan miyom sayısı, boyutu, yerleşimi ve hastanın yaşına göre değişir.

Olası cerrahi komplikasyonlar nasıl önlenebilir?

Doktorlar, miyomektomi ameliyatı riskini en aza indirmek için aşağıdaki önleyici tedbirleri önermektedir

  • Ağır adet dönemleri demir eksikliği anemisine neden olabilir. Ameliyat sırasında kan sayımının artmasını sağlamak için vitamin ve demir takviyesi kullanımı.
  • Miyomu küçültme tedavisi, cerrahın ameliyat sırasında minimal invaziv yaklaşım kullanmasına izin veren GnRH agonist tedavisini içerir. Bu terapi gece terlemelerine, sıcak basmalarına, vajinal kuruluğa ve menopoza neden olabilir. İlaç tedavisi yapıldıktan sonra bu sorunlar ve rahatsızlıklar oluşmaz.
  • Hormonal tedavi, anemi ve cerrahi komplikasyonu önlemenin başka bir yoludur. Adet akışını azaltmak veya durdurmak için doktorlar GnRH'yi salgılayan hormon agonisti, doğum kontrol hapları ve diğer hormonal ilaçları önermektedir. Bu ilaçlar menstrüasyonu durduran progesteron ve östrojen üretimini engeller, böylece vücudun hemoglobin ve demir depoları üretmesine izin verir.

Laparoskopik Myomektomi işleminden önce nasıl hazırlanmalı?

En az 8 saat açlık-susuzluk şarttır. Yani ameliyattan önceki saatlerde sıvı içmeyi ve yemeyi bırakmak gerekir. Ameliyattan önce doktorun talimatlarına uyulması gerekir. Hastanın halihazırda herhangi bir ilaç kullanması durumunda, ilaca devam edip etmemek için doktora başvurması tercih edilir.

Ameliyat sırasında hastanın uykuda olduğu laparoskopik, robotik, abdominal ve belirli histeroskopik miyomektomi için genel anestezi kullanılır.

Hastalara ameliyat sonrası için ipuçları

Laparoskopik miyomektomi tedavisi gördükten sonra hastaya önerilen iyileşme ipuçlarından bazıları şu şekildedir:

  • Ağrı çekmesi muhtemel olduğundan, doktorlar ameliyattan sonra ilaç. Hastanın kesi tamamen iyileşene kadar ağır bir şey kaldırmaması tavsiye edilir. İlk birkaç gün pansuman yapılacaktır. Ayrıca laparoskopi de gaz kullanıldığı için hafif derecede omuz ağrısı ve şişkinlik ilk gün hissedebileceğiniz sevimsiz durumlardır. Ama ciddiyet teşkil etmez.
  • Doktorlar genellikle ameliyattan sonra cinsel ilişki yapmadan önce yaklaşık 4-6 hafta beklemenizi tavsiye eder.
  • Ameliyattan sonra hamile kalmayı planlıyorsanız, hastanın rahmin tamamen iyileşmesi için yaklaşık üç ila altı ay beklemesi gerekebilir. Bu aynı zamanda hastanın ne tür bir ameliyat geçirdiğine de bağlıdır.

Deneyimli bir cerrah laparoskopik miyomektomi yaparsa, gebelik sonucu açısından iyi sonuç ve son derece düşük başarısızlık oranı ile güvenli bir teknik olarak değerlendirilebileceğinden bahsedebilir ve sonuca varabiliriz.

Randevu Alın

    Dr. Hüseyin KILIÇ © 2025 - Tüm Hakları Saklıdır.