web analytics

Rahim Kanseri

Rahim (Endometrium) Kanserinin Tedavisi

Rahim iç duvarı (endometrium) kanseri kadın genital kanserleri içerisinde en sık görülen kanserdir. Rahim(uterus) yapısına bakıldığında kas dokusu(miyometrium), rahim iç duvarı(endometrium) ve rahim ağzı(serviks) dediğimiz bölümlerden oluşmaktadır. Belirttiğimiz anatomik yapılardan değişik kanserler gelişmektedir. Örneğin rahim ağzından gelişen serviks kanseri, rahim kas dokusundan gelişen sarkom ve rahim iç duvarından gelişen endometrium kanseri birbirinden farklı kanserlerdir. Bunların biyolojik davranışları, nüks etme oranları ve tedavileride farklılık göstermektedir.

Rahim kanseri denildiğinde sıklıkla rahim içi duvarından (endometriıum) gelişen kanserler anlaşılmaktadır. Bu kanserin değişik patolojik türleri( endometroid, seröz, berrak hücreli vb) vardır.

JİNEKOLOJİK KANSER CERRAHİSİ UZMANI OP.DR. HÜSEYİN KILIÇ İSTANBULDA HİZMET VERMEKTE, BU KONUDA İLERİ DÜZEYDE CERRAHİ TECRÜBEYE SAHİPTİR.

Görülme yaşı ve risk faktörleri

Rahim kanseri sıklıkla menopoz dönemindeki kadınlarda görülmekle birlikte %5-6 oranında 40 yaş altındaki genç kadınlarda da görülebilmektedir. Bundan dolayı MENOPOZ SONRASI VAJİNAL KANAMASI OLAN KADINLAR MUTLAKA BİR KADIN DOĞUM HEKİMİNE GÖRÜLMELİDİR.

Rahim kanseri gelişiminde östrojen denen hormon çoğunlukla suçlanmaktadır. Özellikle östrojen hormonunu dengeleyen progesteron denen hormonun eksikliği bu süreci tetikleyebilmektedir.

Rahim kanserinin risk faktörlerine bakıldığında çocuk doğurmayan, obes(kilolu),diyabetik kişiler ve östrojen üreten yumurtalık tümörleri olan kişiler bu konuda risk altındadır.

Bunun yanında genetik zemine baktığımızda Lynch II sendromu dediğimiz bazı genlerde mutasyon olduğunda kolon kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gelişebilmektedir.

Rahim kanserinin bulguları nelerdir:

Rahim kanseri erken bulgu verebilen bir tümördür. Bundan dolayı %70’i erken evrelerde yakalanabilmektedir.

  • En önemli bulgusu menopoz sonrası vajinal kanamadır.
  • Bunun dışında menopoz öncesi dönemde anormal vajinal kanamalarda erken bir bulgu olabilir.

Burada en önemli nokta menopoz sonrası kanaması olan kadınların mutlaka hekime başvurması, yine menopoz öncesi anormal kanaması olanlar, yumurtalık çatlayamama problemi olanlar(örneğin PCOS),yine kilosu fazla olup kanaması yoğun olan kadınlar mutlaka kadın doğum hekimine başvurmalıdır.

Teşhis nasıl konur:

Rahim(endometrium) kanserinin teşhisi halk arasında kürtaj işlemi dediğimiz rahim iç duvarından alınan biyopsi ile konur. Çoğu zaman bu biyopsi anestezi gerektirmeden pipelle dediğimiz 3mm bir kanül ile yapılabilmektedir. Aşırı ağrı hasasiyeti olan kadınlarda hafif bir sedasyon dediğimiz anestezi işlemi altında da bu biyopsi işlemi yapılabilmektedir.

Bunun dışında histeroskopi dediğimiz rahim içinin ışıklı optik bir kamera ile görüntülenip görerek biyopsi alınma işlemi ile de tanı konulabilmektedir.

Rahim kanseri teşhisi konulduğunda jinekolojik kanser uzmanının önerileri doğrultusunda MR, Tomografi ve PET-CT gibi tetkiklerden biri istenebilir.

Rahim kalınlaşması kanser bulgusu mu?

Rahim iç duvarı ultrasonografide menopoz sonrası döneminde ince çizgi şeklinde görülmektedir. Öncelikle tekrar vurgulanması gereken şey rahim kalınlığı ne olursa olsun menopoz sonrası kanaması olan kadınlardan mutlaka rahim iç duvarından biyopsi alınmalıdır.

Kanaması olmayan menopozda olan bir hastada rahim kalınlığının ölçüsü ne olmalıdır sorusuna gelince bu konuda değişik ekoller vardır. Bazı Çalışmalarda bu değer 3mm, bazı çalışmalarda 5mm olarak kabul edilmektedir. Yapılan bir bilimsel çalışmada vajinal kanama olmadan rahim kalınlığı 11mm ve üstü (≥11mm) olan kadınlarda rahim kanseri oranı %6,7 olarak bulunmuştur.

Kendi pratiğimde kanaması olmayan menopoz sonrası bayanlarda rahim kalınlığı 10mm ve üstünde ise biyopsi yapmaktayım.

Menopoz öncesi bayanlarda rahim kalınlığının bir sınırı bilimsel anlamda bulunmamaktadır. Burada hastanın şikayetleri ve klinisyenin önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.

Rahim(endometrium) kanserinin Tedavisi - İstanbul

Rahim kanserinin tedavisi bu konuda eğitim almış jinekolojik kanser cerrahları tarafından yapılmalıdır. Rahim kanserinin temel tedavisi ameliyat ile yapılacak cerrahi işlemdir. Kanserinin evresine bu ameliyat sonrası karar verilir ve buna göre ek tedaviye olan ihtiyaç belirlenir. Rahim kanseri %80 oranında ameliyat ile ek tedaviye gerek kalmadan tedavi edilir.

Bu ameliyatın kapsamına bakıldığında rahim ve yumurtalığın alınması ve lenf bezlerinin incelenmesidir.

Rahim(endometrium) kanserinin tedavisi için Jinekolojik kanser cerrahisi uzmanı Op.Dr. Hüseyin Kılıç istanbulda kendi kliniğinde hizmet vermekte ve anlaşmalı olduğu hastanelerde tecrübeli ekibiyle bu ameliyatları gerçekleştirmektedir.

Randevu Alın

    Dr. Hüseyin KILIÇ © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.