HPV günümüzde 200 den fazla tipi bulunan ve %99 cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Cinsel aktif bayanların %75-80’ninde HPV pozitifliği mevcuttur. HPV bugün rahim ağzı kanserinin en önemli nedenidir.
HPV\'nin türüne göre değişik patolojilerle karşılaşabiliriz. Örneğin HPV 6 ve 11 tipleri hem kadın hem de erkekte genital siğillere yol açabilmektedir. HPV 16 ve 18’in başını çektiği 14-15 onkojenik tip ise kanser öncüsü lezyonlara(CINI, CINII, CINIII) ve kansere yol açabilmektedir.
Op.Dr. Hüseyin Kılıç HPV ve HPV ile ilişkili durumlarda İstanbul ilinde en tecrübeli hekimlerden biridir.
HPV ve yol açtığı ASCUS, LSIL, HSIL, AGC, CIN2, CIN ve serviks kanseri gibi sorunlar Op.Dr. Hüseyin Kılıç tarafından Kolposkopik olarak başarı ile incelenmektedir. Gerekirse LEEP, konizasyon işlemleri yapılmaktadır
Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen genital siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonun genital bölgedeki belirtisidir. “Kondiloma aküminata” olarak da adlandırılır. HPV virüsünün (Human papilloma virus - İnsan papilloma virüsü) 200’den fazla çeşidi bulunur ve bunlardan 40’ı genital siğillere neden olur. En çok siğillere yol açan tip HPV 6 ve HPV 11’dir. Ancak bu HPV tipleri kansere yol açmazlar.
Özellikle kadınlarda, başka HPV tipleri de aynı anda vücutta bulanabilir ve bu nedenle Pap Smear gibi testlerin yapılması gerekir. Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
Kadınların ve erkeklerin yüzde 60’nın hayatının bir döneminde HPV ile karşılaştığı tahmin ediliyor. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor. Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 sene sonra belirti veriyor.
Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden bulaştığı belirlenemiyor. Genital siğiller ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay oluyor. Siğiller kremler, çeşitli yakma yöntemleri ya da büyüklüklerine göre cerrahi ile tedavi ediliyor.
Genital siğiller toplumda yüzde 1 oranında görülüyor. 20’li yaşlarda bu oran yüzde 7’ye çıkıyor. Rahim ağzı kanseri aşısı yapılsa bile mutlaka tarama programlarına devam edilmesi gerekiyor. 21 yaşından itibaren tüm kadınlara üç yılda bir Smear yapılması gerekiyor.
Dr. Hüseyin KILIÇ © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.